In de meeste steden kom je momenteel niet voorbij de reclameposters van Veganuary. Zo ver het oog reikt zijn er vegan specials in de supermarkt en een collega vertelt tijdens de lunch dat hij in januari plantaardig eet. Kortom, Veganuary ligt op ieders lippen. Heeft u er al eens aan gedacht om mee te doen? Maar misschien weet je niet zo goed hoe je moet beginnen. Of misschien denk je gewoon: Veganu... wat? Hier hebben we voor je samengevat waar het over gaat, waarom het de moeite waard is om mee te doen en hoe je het beste vegan het nieuwe jaar kunt beginnen. Met onze gids (en pap) is Veganuary eenvoudig.
Veganistisch... wat?
Zoals je waarschijnlijk al denkt: Vegan + Januari = Veganuary. We wilden het toch nog een keer zeggen. Weet je, voor het geval dat. Veganuary , een non-profitorganisatie gevestigd in Engeland, moedigt mensen aan om gedurende de maand januari een veganistisch dieet te proberen. Dit betekent het volledig vermijden van dierlijke producten zoals vlees, kaas, eieren en koemelk.
Alleen al vorig jaar schreven ruim een half miljoen mensen uit 209 landen wereldwijd zich in voor de uitdaging. Door middel van hulp zoals tips en recepten moeten de deelnemers beseffen dat een plantaardig dieet niet zo moeilijk is als je soms denkt. Idealiter zijn de beginnende veganisten zo enthousiast dat ze na een maand geheel of gedeeltelijk overstappen op een plantaardig dieet.
Een aantal beroemdheden zoals acteur en milieuactivist Hannes Jaenicke, TikTok-superster en ondernemer Tabitha Brown en muzikant Paul McCartney steunen de uitdaging.
Daarnaast lanceren steeds meer bedrijven in januari vegan specials. Alleen al vorig jaar werden er voor Veganuary ruim 825 nieuwe veganistische producten en menu’s gelanceerd. Ook op kantoor promoten tal van bedrijven de uitdaging. Ook wij van 3Bears steunen het initiatief en ruim de helft van ons team gaat plantaardig het nieuwe jaar in.
Haver – het ideale voedsel voor veganisten
Je kunt natuurlijk de hele maand gewoon friet met ketchup eten en net zo succesvol meedoen aan de challenge. Veganistisch betekent dus niet noodzakelijkerwijs voedzaam. Maar als je ervoor zorgt dat je voornamelijk plantaardig voedsel consumeert, kan een veganistisch dieet nuttig zijn. Omdat ze vol zitten met complexe koolhydraten, vezels en rijk zijn aan vitamines en mineralen. Problematische ingrediënten zoals cholesterol of verzadigde vetzuren zitten niet of slechts in kleine hoeveelheden in plantaardige producten.
Als het gaat om een uitgebalanceerd veganistisch dieet, staat havermout op de voorgrond. De ingrediënten in havermout werken hand in hand om de spijsvertering te stimuleren. De bloedsuikerspiegel blijft constant en zorgt zo voor een langdurig gevoel van verzadiging. Het hoge gehalte aan zink, magnesium, ijzer en plantaardige eiwitten maakt haver de ideale voeding voor veganisten.
Als veganist moet je ervoor zorgen dat je voldoende eet en naar je lichaam luistert. Gemiddeld heeft volledig plantaardig voedsel een lagere caloriedichtheid dan dierlijk voedsel. Onverwerkte plantaardige voedingsmiddelen omvatten fruit, groenten, volkorenproducten, peulvruchten of noten.
Maar laten we eerlijk zijn. Open de zak, roer en geniet – met onze pap was Veganuary nog nooit zo eenvoudig. Alle producten van 3Bears zijn vegan en gemengd met plantendrank kun je de dag schoon beginnen.
We hebben hier enkele ongecompliceerde favoriete recepten voor u samengesteld:
- Hartige spinaziepap
- Chocoladepannenkoekjes
- Haver Superfood Bowl
- Chocolade Lover Bowl
- Hartige pap met pesto-topping
- Hummus
- Matcha-Kokos Overnight Oats
Onze toekomst ligt op ons bord
Een maand veganist zijn? Kun je er eigenlijk iets aan doen? Absoluut. Met dit goede voornemen kun je een enorm positieve impact hebben op het klimaat.
Joseph Poore van de Universiteit van Oxford zegt zelfs in een interview met The Guardian : “Een veganistisch dieet is waarschijnlijk de beste manier om de belasting van het milieu duurzaam te verminderen, niet alleen in termen van de uitstoot van broeikasgassen, maar ook in termen van de mondiale verzuring van de bodem. , overbemesting, landgebruik en waterverbruik. Dat heeft een veel groter effect dan het stoppen met vliegen of het kopen van een elektrische auto.”
Met TheVeganCalculator kun je berekenen hoeveel hulpbronnen je bespaart door een maand lang veganist te zijn. Volgens de rekenmachine komt één maand overeen met 124.917 liter water, 84 vierkante meter bosoppervlak, 543 kg graan, 273 kg CO2 en 30 dierenlevens. Dit komt omdat de veehouderij zeer hulpbronnenintensief is in vergelijking met het verbouwen van plantaardig voedsel.
Wilt u meer weten over het onderwerp duurzaamheid? Kijk dan eens naar de documentaires ‘Cowspiracy’ en ‘Seaspiracy’.
Onze Veganistische tips
#1 Word je bewust van jouw impact
Wanneer je een nieuwe uitdaging aangaat, is het ontzettend motiverend om te weten waarom je daar bent. Daarom is het goed om je bewust te zijn van wat je kunt bereiken door deel te nemen aan Veganuary. Voor de planeet, voor de dieren en voor zijn lichaam.
#2 Wees nieuwsgierig en herontdek eten
Nog nooit gehoord van voedingsgist? Dan is het tijd om nieuwe dingen te ontdekken. Het mooie van veganist zijn is dat je intensief met ingrediënten omgaat en een nieuw besef ontwikkelt van wat je eigenlijk meerdere keren per dag consumeert. Het is ook erg leuk om echt stoom af te blazen in de keuken. Bloemkool-kaassaus? Ja, het smaakt echt heerlijk. Een kleine tip: let op het vegan-symbool - een superpraktisch hulpmiddel bij het winkelen om snel plantaardige producten te ontdekken.
# 3 Houd een dagboek bij
Een dagboek is een goed hulpmiddel om vast te leggen hoe je je voelde tijdens Veganuary. Daar kunt u ook vastleggen welke recepten of producten u lekker vindt. Heeft u meer energie of bent u misschien afgevallen? Schrijf op welke veranderingen je voelt in je lichaam. Aan het einde van de uitdaging voelt het heel goed om je voortgang zwart op wit te kunnen zien.
#4 Zoek een veganistisch maatje
Elke uitdaging is nog leuker als je hem samen voltooit. Zo kun je elkaar inspireren en motiveren. Samen uit eten is ook veel leuker met een vegan maatje. Op deze manier kun je nieuwe vegetarische restaurants sturen die je aandacht hebben getrokken. Dan kun je elke week samen een nieuw plantaardig restaurant verkennen.
#5 Handige apps
Er zijn talloze apps die Veganuary een stuk makkelijker voor je maken. Dit zijn onze must-have-apps:
- Happy Cow – Veganistisch eten bij jou in de buurt
- De veganistische winkelgids (PETA Duitsland)
- Voel je beter | heerlijke ella
- Yuka – Voedsel- en cosmeticascanner
- PETA veganistische start
# 6 Veel plezier
Last but not least: veel plezier. Probeer het uit en ontdek nieuwe favoriete producten die je vóór Veganuary misschien nog nooit hebt geprobeerd. Het duurt niet lang (ze zeggen 21 dagen) om een gewoonte te veranderen. We zijn er zeker van dat u sommige gerechten en producten zelfs buiten Veganuary in uw dagelijks leven zult integreren. Verras jezelf en laat de verandering toe. Gemiddeld eten we drie keer per dag. We kunnen dus meerdere keren per dag besluiten iets goeds te doen voor de planeet, de dieren en ons lichaam. Wees de verandering.
Laat een reactie achter
Alle reacties worden eerst gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd.
Deze site wordt beschermd door hCaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van hCaptcha zijn van toepassing.