Bewuste voeding

Tijdens de zwangerschap: Eenvoudig genieten met pap

Eet dit niet, eet meer van dat, maar asjeblieft, eet niet te veel - tijdens de zwangerschap zijn er veel voedingsadviezen en verlangens die je gebruikelijke eetpatroon kunnen beïnvloeden. Gelukkig kunnen onze haverhelden je helpen om eenvoudig evenwichtig te eten. Ontdek hoe je met onze havermout een gezond dieet kunt volgen en bewust kunt eten, zowel tijdens de zwangerschap als tijdens de borstvoeding.

Dus, wat kun je eten tijdens de zwangerschap?

280 dagen, 40 weken, 9 maanden – dat is de tijd die je hebt om je voor te bereiden op de komst van je baby. Terwijl je nadenkt over namen en luiers, is er een ander avontuur dat je met zorg kunt omarmen: bewust eten. Het betekent niet dat je dingen moet opgeven; juist, het is een kans om je voeding te verrijken en je gezondheid te optimaliseren voor zowel jezelf als je kleintje.

Het grote vraagteken: wat te eten tijdens de zwangerschap?

Maak je je zorgen over je dieet tijdens de zwangerschap? Je bent niet alleen. Gelukkig blijven de basisprincipes van gezond eten hetzelfde:

  • Kwaliteit telt: Hoe beter de kwaliteit van je voeding, hoe voordeliger het is voor jou en je baby.
  • Blijf gehydrateerd: Voldoende drinken is essentieel, vooral tijdens de zwangerschap.
  • Een uitgebalanceerd menu: Zorg voor veel verse groenten en fruit, volkorenproducten, enkele zuivelproducten, ongeveer 300 gram mager vlees en twee keer per week vette vis.
  • Gezonde vetten: Kies voor plantaardige vetten en gebruik ze met mate.
  • Voedingsstoffen: Verwen je lichaam met mineralen, vitamines en sporenelementen.
  • Kleinere maaltijden: Eet in plaats van drie grote maaltijden vijf kleinere verspreid over de dag om misselijkheid, brandend maagzuur en een lage bloedsuikerspiegel te verminderen.

Daarnaast zijn er specifieke behoeften tijdens de zwangerschap:

Voor een optimale ontwikkeling van je baby heb je extra vitamines, jodium, foliumzuur, ijzer, magnesium en calcium nodig. Bewuste voeding voorziet je vaak van de meeste benodigde voedingsstoffen, maar aanvullende supplementen kunnen soms nodig zijn, vooral voor jodium en foliumzuur.

Klinkt haalbaar, toch? Met een beetje planning en aandacht kun je ervoor zorgen dat jij en je baby gezond en gelukkig blijven!

Bewuste voeding: zwangerschap is een uitdaging voor het lichaam

Een uitgebalanceerd dieet tijdens de zwangerschap kan een uitdaging zijn. Voedingsmiddelen die je vroeger misschien negeerde, lijken nu onweerstaanbaar. Ondanks de veranderingen in je lichaam, blijft je caloriebehoefte redelijk constant: je hoeft niet letterlijk voor twee te eten. Een extra 200 tot 300 kilocalorieën per dag is doorgaans voldoende. Heb je moeite om de onbedwingbare trek te beheersen? Gelukkig zijn er oplossingen. Onze Oat Heroes kunnen helpen om je cravings onder controle te houden. Dit is een van de redenen waarom onze oprichtster Caro, sinds haar zwangerschap, meer dan ooit waarde hecht aan onze 3Bears-producten:

"Tijdens de zwangerschap eet je niet voor twee, maar wel dubbel zo goed. Je dieet moet uitgebalanceerd en rijk aan voedingsstoffen zijn. Als moeder weet ik dat onze haver- en papproducten ideaal zijn: ze bieden een plantaardige bron van ijzer, eiwitten, vezels en complexe koolhydraten die je lang een verzadigd gevoel geven."

Caro Nichols
Medeoprichter van 3Bears en moeder

Wat moet je eten als je misselijk bent tijdens de zwangerschap?

Naast de onbedwingbare trek kan er in de eerste weken van de zwangerschap nog een ander probleem optreden: zwangerschapsmisselijkheid. Hormoonveranderingen en een lage bloedsuikerspiegel kunnen hierbij een rol spelen. Hoewel er geen directe manier is om het misselijkheidsgevoel volledig te 'genezen', eindigt deze fase vaak rond de twaalfde week. Mocht je echter last hebben van aanhoudende en ernstige klachten, of als je door de misselijkheid nauwelijks kunt eten of drinken, is het verstandig om medisch advies in te winnen.

Tot die tijd zijn er voedingsmiddelen die het ongemak kunnen verlichten. Het klinkt misschien ongebruikelijk, maar eten kan helpen. Sommige vrouwen zweren bij gedroogd fruit, terwijl anderen liever licht gezouten crackers knabbelen. Wil je de strijd tegen misselijkheid met plezier aangaan? Dan hebben wij een smakelijke tip voor je: een havermouthapje in de ochtend kan helpen om de misselijkheid en zorgen te verlichten.

Havermout is een effectieve en voedzame optie tegen misselijkheid tijdens de zwangerschap. Dankzij de maagverzachtende eigenschappen helpt havermout om misselijkheid te verminderen, terwijl de vezels ervoor zorgen dat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Dit is vooral belangrijk na het opstaan, wanneer je bloedsuikerspiegel vaak fluctueert.

Als je 's avonds je overnight oats klaarmaakt en 's ochtends van je ontbijt geniet, heb je minder last van ochtendmisselijkheid. Laat de overnight oats rustig in de koelkast staan en eet ze niet te koud, zodat je maag aangenaam wordt verwarmd.

Het perfecte ontbijt voor zwangere vrouwen

Een voedzaam ontbijt tijdens de zwangerschap bereidt je optimaal voor op alle avonturen die je te wachten staan, of het nu de eerste echo is of de babyshower die je vriendinnen voor je plannen. Een evenwichtig ontbijt is daarbij cruciaal. Fruit en gedroogd fruit zijn uitstekende keuzes voor wie van zoetigheid houdt. Pap en muesli voor zwangere vrouwen moeten idealiter vrij zijn van industriële suikers. Het is ook verstandig om suikerhoudende jam te vermijden tijdens de zwangerschap.

3Bears Havermout biedt je veilige en verantwoorde genietmomenten tijdens de zwangerschap. Onze havermout is gemaakt van biologische ingrediënten van hoge kwaliteit, zonder fabrieksmatige suikers of additieven. Bij ons kun je dus met een gerust hart genieten van een gezonde en smakelijke start van je dag.

Ontdek biologische havermout

Het grootste voordeel van pap is de veelzijdigheid: het kan je niet alleen helpen je trek in zoetigheid te stillen, maar biedt ook talloze variatiemogelijkheden tijdens je zwangerschap. Probeer havermout eens als alternatief voor brood, of zelfs als basis voor havermoutbrood. Deze superfood zit boordevol gezondheidsvoordelen en helpt je fit en energiek te blijven gedurende je zwangerschap.

Voedzame tussendoortjes voor zwangere vrouwen

Energieballen zijn een favoriet tussendoortje of dessert voor zwangere vrouwen en moeders die borstvoeding geven. Deze voedzame energieballen zitten boordevol ingrediënten die de melkproductie kunnen ondersteunen, zoals haver, graanvlokken, griesmeel en noten. Ze zijn niet alleen gemakkelijk te maken, maar ook heerlijk en vullend. Bovendien zijn ze een geweldige manier om je partner te laten meegenieten – als er nog iets overblijft!

Helemaal blij met energieballen! Of je nu zwanger bent of niet, deze havermoutballetjes zijn een heerlijke aanvulling op een bewuste voeding. Met slechts een paar ingrediënten en minimale moeite heb je de hele dag door een gezonde bron van zoete of hartige energie.

Gemakkelijke recepten voor energieballen

Andere voedzame snacks tijdens de zwangerschap zijn onder andere:

  • Gedroogd fruit
  • Yoghurt
  • Wortelsticks
  • Huisgemaakte smoothies
  • Noten

Bij het kiezen van noten tijdens de zwangerschap geldt: wat je kunt verdragen, is meestal veilig. Hazelnoten, walnoten, pinda's en dergelijke zijn prima. Let wel op met bittere amandelen, omdat deze amygdaline bevatten, wat in het lichaam waterstofcyanide kan vormen. Zoete amandelen zijn echter volkomen veilig en kunnen zonder zorgen worden gegeten.

"De gedroogde vruchten in onze producten zorgen niet alleen voor een heerlijke natuurlijke zoetheid, maar dienen ook als een uitstekende energiebron die helpt om onbedwingbare trek te voorkomen."

Don’ts: Wat moet je vermijden tijdens de zwangerschap?

Gelukkig hoef je je favoriete pap niet negen maanden te missen. Toch zijn er enkele no-go's voor aanstaande moeders. Wat mogen zwangere vrouwen niet eten en drinken?

  • Alcohol: Vermijd alcoholische dranken, omdat ze schadelijk kunnen zijn voor de ontwikkeling van de baby.
  • Dranken met kinine: Vermijd dranken die kinine bevatten, zoals bepaalde tonicwateren.
  • Rauwe dierlijke producten: Dit omvat rauw vlees, rauwe vis, rauwe eieren en rauwe melk, die het risico op voedselvergiftiging en infecties verhogen.
  • Rauw graan: Rauw graan kan schadelijke bacteriën bevatten die je beter kunt vermijden.
  • Roofvissen met veel kwik: Vissen zoals tonijn, paling, roodbaars en heilbot kunnen hoge niveaus van kwik bevatten, wat schadelijk kan zijn voor de baby.
  • Te veel cafeïne, vet en suiker: Overmatige inname van cafeïne, vet en suiker kan nadelige effecten hebben op de gezondheid van de moeder en de baby.
  • Voorgesneden fruit of salades: Vermijd voorgesneden fruit of salades en voedsel uit open containers vanwege het risico op besmetting.
  • Sterk suikerhoudende dranken: Vermijd dranken zoals energiedrankjes die veel suiker en andere ongezonde ingrediënten bevatten.
  • Zoethout: Dit kan de cognitieve ontwikkeling van de baby beïnvloeden, dus het is beter om het te vermijden.

Controversiële voedingsmiddelen:

  • Honing: Sommige deskundigen raden aan honing te vermijden of slechts met mate te consumeren tijdens de zwangerschap.
  • Lijnzaad: Er zijn meningen verdeeld over lijnzaad; het is mogelijk beter om dit met mate te consumeren of te vermijden.
  • Soja: Er is discussie over de impact van soja op de zwangerschap; overleg met je arts voor advies.

Bij twijfel over bepaalde voedingsmiddelen is het altijd goed om met je arts te overleggen om de beste keuzes voor jou en je baby te maken.

Melk tijdens de zwangerschap: voedzaam of een no-go?

Rauwe melk staat op de lijst van voedingsmiddelen die je tijdens de zwangerschap beter kunt vermijden. Maar hoe zit het met melk en zuivelproducten? Mag je yoghurt eten tijdens de zwangerschap?

Gekookte of warmtebehandelde melk is volledig veilig om te drinken, net als kaas gemaakt van gepasteuriseerde melk en yoghurt. Vermijd echter rauwe melk, blauwschimmelkaas, zachte kazen en geraspte kaas gedurende je zwangerschap, omdat deze producten listeria kunnen bevatten—bacteriën die je absoluut wilt vermijden, zowel voor jou als voor je baby.

Als gepasteuriseerde melk en yoghurt wel toegestaan zijn, blijft de vraag: met welke Oat Hero meng je ze? Heb je geen zin om elke ochtend havermout te maken met melk of plantaardige drank? Dan is onze Pocket Porridge de ideale oplossing. Je hoeft niet te koken of te weken - open de verpakking en geniet direct van een smakelijke hap!

Havermout tijdens de zwangerschap: welke voordelen heeft pap voor aanstaande moeders?

Je weet inmiddels dat havermout helpt tegen misselijkheid tijdens de zwangerschap. Maar dat is niet het enige dat havermout en pap tot een superfood voor zwangere vrouwen maakt.

Haver zit boordevol waardevolle voedingsstoffen die bijzonder nuttig zijn tijdens de zwangerschap. Havervlokken bevatten bijvoorbeeld foliumzuur, een essentieel vitamine dat helpt bij de gezonde ontwikkeling van je baby en het immuunsysteem versterkt. Daarnaast ondersteunt havermout bij zwangerschapsdiabetes: de bètaglucanen in havermout helpen om de bloedsuikerspiegel geleidelijk en stabiel te houden.

Havermout biedt tal van voordelen voor je maag en spijsverteringsstelsel. Het helpt bij het verlichten van zowel constipatie als diarree en zorgt voor een langdurig verzadigd gevoel. Bovendien kun je het op vele manieren bereiden, waardoor je je tijdens je zwangerschap nooit hoeft te vervelen met je maaltijden.

Om te profiteren van alle voordelen van haver, is het belangrijk om te kiezen voor hoogwaardige ingrediënten, zoals die in onze pap. Vraag je je af of je havermout met water kunt maken of hoe overnight oats precies werken? We hebben alle informatie over het bereiden van pap voor je verzameld in een overzichtelijke gids.

Lekkere onmiddellijke hulp: dit is wat havermout doet tegen brandend maagzuur

Wanneer de zwangerschapsmisselijkheid voorbij is, kan bij sommige aanstaande moeders brandend maagzuur opduiken. Dit kan worden veroorzaakt door een teveel aan maagzuur of door de verhoogde druk in de buikholte van het groeiende baby’tje. Welke voedingsmiddelen kunnen brandend maagzuur veroorzaken? Citrusvruchten, vette voedingsmiddelen en peulvruchten zijn bekende triggers.

Een lijnzaaddrank kan vaak verlichting bieden tegen brandend maagzuur. Als je op zoek bent naar een alternatief, kan havermout een effectieve oplossing zijn. Havermout werkt als een natuurlijke verzachtende agent voor de maag en helpt bij het neutraliseren van maagzuur. Bovendien kan het ook nuttig zijn bij stille reflux, waarbij maagzuur in gasvorm naar de mond stijgt.

Ook ideaal voor je kleintje: babypap met havermout

Wat goed is voor mama, is ook goed voor baby’s. Dit geldt vooral voor pap. Zodra uw kleintje vaste voeding begint te eten – rond de zesde maand – kunt u fijne ontbijtgranen gebruiken voor babypap.

Is havermout goed voor de groei? Absoluut! Pap biedt uw baby de essentiële voedingsstoffen die nodig zijn voor groei en algemeen welzijn. Vraag je je af welke havervlokken geschikt zijn voor babyvoeding? Het is belangrijk dat de volkoren havermout voor babypap geen fabrieksmatige suiker bevat en alleen de beste, natuurlijke ingrediënten bevat – zoals onze Wild Bowls. In de ochtend kunt u de dag voor u en uw baby gemakkelijk beginnen met nachtelijke haver. Maar welke pap is het lekkerst voor de avond? Een warme havermoutpap is perfect om de kleine maag te kalmeren en om jullie beiden ontspannen te laten slapen.

Voeding tijdens het geven van borstvoeding: do's en don'ts na de bevalling

Bewuste voeding is ook belangrijk voor je gezondheid na de geboorte. Wanneer je baby wordt geboren, geef je hem of haar essentiële voedingsstoffen via je moedermelk.

Welke voedingsmiddelen moeten wel en niet worden vermeden tijdens het geven van borstvoeding?

Zolang je een uitgebalanceerd dieet volgt, zijn er geen grote beperkingen behalve het vermijden van alcohol tijdens het geven van borstvoeding. Soms kunnen zeer gevoelige baby’s na het voeden last krijgen van gasvorming, buikpijn of zere billen. Heb je vermoedens dat bepaald voedsel de oorzaak kan zijn? Laat het dan tijdelijk weg. Als je onzeker bent, houd er rekening mee dat groenten vaak de boosdoener kunnen zijn. De volgende lijsten geven aan welke groenten over het algemeen goed zijn voor moeders die borstvoeding geven en welke minder goed worden verdragen:

Groenten die je kunt eten tijdens het geven van borstvoeding:

  • Wortels
  • Broccoli
  • Venkel
  • Spinazie
  • Paprikapoeder

Groenten die je beter kunt vermijden tijdens het geven van borstvoeding:

  • Knoflook
  • Uien
  • Kool
  • Prei
  • Asperges

Het eten van pittig voedsel tijdens de borstvoeding is meestal geen probleem; slechts een klein beetje van de kruidigheid bereikt je baby. Als je baby echter gevoelig reageert, is het verstandig om te wachten met pittig eten tot na het spenen. Ook kun je veilig eieren eten tijdens de borstvoeding, zolang ze vers en van hoge kwaliteit zijn. Eieren verrijken de moedermelk met eiwitten en ijzer en worden daarom zelfs aanbevolen.

“Havermout, bijvoorbeeld als heerlijke pap, is een uitstekende keuze, vooral tijdens de zwangerschap en borstvoeding. Het is makkelijk te bereiden, biedt belangrijke voedingsstoffen voor zowel moeder als baby, en is een langdurige energiebron. Dit zijn slechts enkele van de vele voordelen.”

Hetzelfde geldt voor zuivelproducten; borstvoeding en melk vormen een goede combinatie. Veroorzaakt havermout gasvorming tijdens de borstvoeding? Nee, havermout wordt zowel door jou als je baby meestal goed verdragen. Dit is een uitstekende reden om pap in je dieet op te nemen, zelfs tijdens de borstvoeding.

Borstvoeding geven en afvallen: is dat een goed idee?

Na de bevalling willen veel nieuwe moeders snel weer in vorm komen. Hoewel afvallen tijdens de borstvoeding een veelgestelde vraag is, is het vaak niet nodig om direct een streng dieet te volgen. Borstvoeding zelf helpt je lichaam om gewicht te verliezen, omdat het een natuurlijk proces is waarbij je calorieën verbrandt.

Tijdens de borstvoeding heb je extra calorieën nodig – ongeveer 500 tot 600 kilocalorieën per dag – omdat het geven van borstvoeding veel energie kost. Dit kan resulteren in een geleidelijk gewichtsverlies van ongeveer een kilogram per maand.

Een strikt dieet wordt tijdens de borstvoeding afgeraden. Wanneer je calorie-inname onder de 1.500 kilocalorieën per dag zakt, kunnen schadelijke stoffen uit vetweefsel in de moedermelk terechtkomen. Het is echter volkomen veilig om op een gezonde manier gewicht te verliezen door een uitgebalanceerd dieet te volgen. Dit biedt een effectieve manier om op een gezonde manier je gewicht te beheren zonder je gezondheid of die van je baby in gevaar te brengen.

"Er is niets lekkerder dan havermout als ontbijt! Ik raad mijn postpartummoeders (en vooral degenen die borstvoeding geven) altijd aan om drie warme maaltijden per dag te eten. Dit helpt om de energie aan te vullen die verloren gaat door de bevalling. Havermout is dan ook een perfecte keuze voor een voedzaam en verzadigend ontbijt."

Niet genoeg moedermelk? Stimuleer de melkproductie met ontspanning en voeding

Tijdens het geven van borstvoeding is er geen risico op onvoldoende melkproductie door het volgen van een dieet. Mocht er toch een tekort zijn, kun je enkele natuurlijke middelen proberen om de melkproductie te bevorderen. Deze voedingsmiddelen kunnen de aanmaak van moedermelk stimuleren:

  • Specerijen: anijs, venkel, karwij, dille, basilicum, komijn, brandnetelbladeren
  • Granenvormen: haver, gierst, tarwe, gerst
  • Mout: moutkoffie of moutbier
  • Noten: zoals amandelen
  • Gistvlokken

Aan de andere kant kunnen voedingsmiddelen zoals peterselie, salie en pepermunt de melkproductie verminderen. Psychologische factoren, zoals stress en bezorgdheid over onvoldoende melkproductie, hebben echter vaak een veel grotere invloed op de hoeveelheid melk die je produceert. Wat de borstvoeding bevordert, is vooral ontspanning, de juiste borstvoedingstechniek, regelmatig voeden en een uitgebalanceerd dieet.

"Met kinderen in huis waardeer je als moeder snelle, smakelijke oplossingen in de keuken waar het hele gezin van kan genieten. En het mooiste is dat deze maaltijden vaak ook goed in balans zijn. Dat is echt een dubbele overwinning!"

Caro Nichols
Medeoprichter van 3Bears en moeder

Stimuleer de melkproductie met havermout tijdens het geven van borstvoeding

Of havermout nu daadwerkelijk de borstvoeding bevordert of de melkproductie stimuleert of niet, het is in ieder geval een uiterst voedzaam voedingsmiddel dat je overal goed laat voelen. Of je het nu als pap bereidt of als ingrediënt gebruikt in muesli, havermout heeft een positieve invloed op zowel de moeder als de baby. Om ervoor te zorgen dat je kindje alleen met de beste ingrediënten in aanraking komt tijdens de borstvoeding, is biologische pap de ideale keuze voor jouw voedingspatroon.

Veel Gestelde Vragen